+38 (067) 490-90-93Пн-Пт: з 10:00 до 17:00

+38 (067) 490-90-93Пн-Пт: з 10:00 до 17:00

З чого краще будувати будинок - камінь або дерево?

Плануєте побудувати будинок, але не знаєте з якого саме матеріалу? Ми допоможемо у цьому разібратися. Отже, сідаємо зручніше, ми починаємо... На сьогодні існує два основних матеріала для будівництва будинків: дерево і камінь.

Але, перш ніж почати розбиратися, ми хочемо зруйнувати кілька міфів відносно дерев'яних і кам'яних (в основному звичайно дерев'яних) будинків.😇

Міфи, які нав'язують маркетологи 😈...

1. Дерево горить, а камінь не горить.Так, дійсно, бетон та цегла володіють більш високою вогнестійкістю, ніж дерево, але під впливом високих температур руйнуються і вони, тріскаються та стають вкрай крихкими. Різниця лише у тому, що після пожежі дерев'яні будинки доводиться будувати наново, а кам'яні потрібно спочатку разібрати та вивозити (т.я. для подальшого використання стіни та перекриття, які перенесли пожежу не придатні), а потім вже будувати наново.
Сучасні вогнезахисні покриття дозволяють значно знизити займистість дерева аж до повного виключення можливості займання. А спеціальне просочення зменшує здібність дерева підтримувати горіння, воно лише обвуглюється у зоні впливу високих температур, але не горить.
2. Дерево гниє і в ньому заводяться жучки.У сучасному світі домобудівництва з дерева такий варіант практично виключений (він може бути тільки у незрозумілої фірми, яка пропонує деревину за копійки). Наразі кожний виробник дорожить своєю репутацією та використовує тільки якісну сировину.
3. Дерев'яний будинок недовговічний.Дерев'яний будинок, збудований з якісного матеріалу та у повній відповідності з усіма нормативними вимогами, послужить більше 100 років.
Ось приклад «вічних» дерев'яних споруд:
Ставкирка Хопперстад
Vikøyri, Норвегія
Ставкирка побудована в 1140 році.

4. Дерев'яний будинок дає усадку та перш ніж починати будинок повинен «відстоятися».
Це стосується тільки будинків з колоди, будинок з клеєного брусу дає мінімальну усадку, яка передбачається конструктивно. Тому, робити внутрішнє оздоблення, встановлювати вікна та двері и т.д. можна відразу після зведення стін та покрівлі.
5. Дерев'яні стіни розтріскуються.
Так, дійсно стіни з масиву деревини (колода, профільований брус) схильні до утворення тріщин. Пов'язано це з напругою у деревині та усушкою. Щонайменше схильні розтріскуванню клеєні конструкції (клеєний брус та колоди), т.я. ламєлі, з яких склеюється брус, висушені та напруженість там мінімальна.І зовсім звести до нуля розтріскування можливо, дотримуючись правильного температурно-вологісного режиму експлуатації будівлі в перші місяці після побудови, а також використовуючи спеціальні засоби для деревини, що перешкоджають інтенсивному висиханню дерев'яних стін.
6. Фасад дерев'яного будинку потребує постійного догляду.
Існує думка, що фасад дерев'яного будинку, один раз у 3-4 роки потрібно оновлювати (підфарбовувати або перефарбовувати). Так, потрібний догляд 1 раз у 5 років. Якісний лакофарбний матеріал для зовнішнього оздоблення фасаду вашого дерев'яного будинку (тип матеріалу, його виробник, наявність УФ фільтрів и пб.) проживає 8, а то і 12 років без оновлення.
7. Дерев'яний будинок дорожче кам'яного.
Дійсно, куб деревини коштує значно дорожче куба будь-якого кам'яного матеріалу (цегла, бетон, кам'яні блоки т.п.). Але стіна з каменю потребує наступного дороговартістного оздоблення з обох сторін та утеплення, а дерев'яна стіна практично не потребує оздоблення. І потім, з кубу деревини можна побудувати стіну більшої площини, порівняно з любого каменю, т.я. товщина стіни з дерева рідко перевищує 0,2 м, а кам'яні стіни значно товщі.
8. У дерев'яних будинках одноманітне (дерев'яне) внутрішнє оздоблення.
Наразі дерев'яний інтер'єр можна комбінувати з будь-яким матеріалом, особливо гарно виходить у сполученні з натуральними матеріалами (каменем, плиткою, металом, склом). Все це дозволяє реалізувати у реальність любі дизайнерські фантазії.

Порівняння кам'яного будинку та дерев'яного.

1. Екологічність.
Звісно, незаперечною і головною перевагою дерев'яних будинків перед кам'яними являється їх екологічність, т.я. деревина сама по собі екологічно чистий матеріал, так ще і сучасні масла та просочення застосовані у оздобленнях виготовляються на основі натуральних матеріалів (лляне масло, віск та т.п.). Звісно, цегла, наприклад, теж натуральний матеріал, але справа у тому, що стіни з цегли, як з любого іншого штучного каменю, потребують внутрішнього оздоблення. Як правило, це штукатурка з наступною шпаклівкою та обклеюванням шпалер, або фарбуванням. А всі ці шари не назвеш натуральними та екологічно чистими.
2. Тепло- та звукоізоляція. Товщина стін.
Приступаючи до проєктування будинку, майбутній його власник завжди задається питання – якої ж товщини потрібно робити стіни? Спробуємо проаналізувати основні вимоги, пред'явлені до товщини стін та відповісти на це питання.
Які стіни ви бажали би мати? Зрозуміло, міцні і теплі. Саме ці дві властивості і визначають межі вашого вибору.
З міцністю все більш менш зрозуміло – цегляні стіни міцніше зрубу з колоди, а той, у свою чергу, міцніше каркасних стін.
Здійснивши розрахунки на основі формул, отримуємо наступні значення необхідної товщини стін з різних матеріалів для кліматичних умов України:

Illustration

З наведених даних у таблиці слід зазначити, що задоволення вимог до санітарно-гігієнічним і комфортним умовам проживання стіни будинку з брусу повинні мати товщину щонайменше 165 мм. На практиці зазвичай стіни будинку цілорічного проживання в нашій кліматичній зоні роблять товщиною 200 мм.

Щодо звукоізоляції. Цегляна кладка товщиною 380 мм знижує рівень шуму на 6,5 дБа (силікатний), 7 дБа (керамічний), а клеєний брус такої ж товщини із сосни – на 65 дБа. Тобто, знижує рівень шуму приблизно в 10 разів ефективніше, ніж цегла.

3. Архітектурна різноманітність.

Щодо цього дерев'яні будинки вважаються менш виразними, ніж цегляні. Цегла, маючи невеликі розміри, дозволяє фахівцям вирішувати будь-які естетичні завдання та створювати оригінальні архітектурні елементи.

4. Вартість експлуатації.

Як уже говорилося раніше, теплопровідність дерева набагато нижча, ніж у будь-яких кам'яних матеріалів, отже, тепловтрати теж нижчі. А це дозволяє економити на опаленні дерев'яних будинків.

5. Конструктивні особливості.

Кожен тип будівель має свої конструктивні особливості.

У дерев'яних будинках відповідно дерев'яні перекриття. Ці перекриття мають так званий «палубний» ефект, який виявляється у вібрації підлоги під час ходьби. Його, звичайно, можна мінімізувати за рахунок правильного розрахунку балок перекриття на навантаження, але такої стабільності як на плитах перекриття в кам'яних будинках ми все одно не досягнемо.

Зате дерев'яні перекриття мають свої плюси. І один з них у тому, що клеєна дерев'яна балка перекриття може досягати в довжину 14 м, що дає більші можливості для розмірів і конфігурацій приміщень будинку, ніж при використанні плит перекриття.

Кам'яний будинок міцний і надійний, але при цьому кам'яні будинки масивні, що робить необхідним зведення надійного фундаменту, який є далеко не дешевою спорудою. Тому, якщо порівнювати вартість фундаменту для дерев'яного та кам'яного будинку, то фундамент для кам'яної будови буде набагато дорожчим.

Знову ж таки, через важкість кам'яного будинку не на будь-якому грунті його можна буде побудувати, а дерев'яний будинок понесе практично будь-який грунт.

6. Терміни будівництва.

Будівництво цегляного будинку може тривати кілька років. Справа в так званих «мокрих» процесах: кладка, бетонування, оштукатурювання тощо, що передбачають технологічні періоди висихання. Заселитися в такий будинок раніше, ніж за півтора роки з початку його зведення, не можна. Дерев'яний будинок можна побудувати і обробити (звичайно, залежить від обробки) за літній сезон, т.к. фундамент потрібен набагато простіше (будується швидше), стіни зводяться швидше, ніж кам'яні, та оздоблення, як правило, потрібно менше.
Натхненням для створення цієї будівлі послужило поєднання минулого і сьогодення – скандинавський дизайн середини століття та сусідні будівлі у цьому відокремленому анклаві.

Висновки
Аналіз усіх плюсів та мінусів показує, що дерево має багато переваг перед цеглою. Це стане ще більш очевидним, якщо звернути увагу на найсучасніший вид дерев'яних будматеріалів - клеєний брус. Він позбавлений багатьох недоліків цільної деревини: схильний до мінімальної усадки, більш стійкий до загоряння, біологічної та кліматичної псування. Клеєний брус має також нижчу теплопровідність. А його міцність у 2,5 рази вища, ніж у цільної деревини природної вологості.

Різниця у вартості цегли та клеєного бруса невелика. Але при виборі будівництва котеджу першого матеріалу доведеться також нести додаткові витрати. Так, більше коштів вимагають влаштування фундаменту, зведення стін, утеплення та внутрішнє оздоблення. Таким чином, клеєний брус перевершує цеглу практично за всіма параметрами.

Наші популярні проєкти

Illustration

Проект Скандинавський

● Загальна площа: 164 м²
Площа з терасою: 179 м²
Кімнат: 4, Ванна: 2

Illustration

Проєкт Кедр-124

● Загальна площа: 124 м²● Площа з терасою: 135 м²● Кімнат: 4, Ванна: 1

Illustration

Проєкт Кедр Волинь-143

● Загальна площа: 126 м²● Площа з терасою: 143 м²● Кімнат: 4, Ванна: 2

Made with