+38 (067) 490-90-93Пн-Пт: з 10:00 до 17:00

+38 (067) 490-90-93Пн-Пт: з 10:00 до 17:00

ТОП-5 Обманів підрядника при складанні кошторису 

Ігри будівельників: як підрядник занижує вартість дому перед будівництвом?

Люди, які мріють отримати свій будинок, часто стикаються з несумлінними підрядниками, які готові піти на різні хитрощі, аби отримати клієнта і заробити на ньому по максимуму. Ми вирішили розповісти, які хитрощі застосовують нечесні будівельники, щоби отримати більший прибуток, а замовник нікуди не подівся.
Ми зібрали 5 основних способів обману при складанні кошторису на будівництво дому. Свій моніторинг та дослідження ми провели на прикладі наших конкурентів. Але більшість моментів можна віднести до всіх підрядників, незалежно від матеріалів будинку.

Обман №1 Поверхневий прорахунок

Illustration

Самий глобальний та розповсюджений обман криється у поверхевому або “грубому” прорахунку, який упускає цілий комплекс будівельних розділів і моментів при будівництві дому. В такому випадку не враховуються балкони, веранда, висота стелі, друге світло, сходи і тощо.
Даний обман може працювати в двох напрямках. Перший - велике завищення ціни. Другий - навпаки сильне заниження базової вартості. В такому випадку рахують коробку будинку з клеєного брусу за найдешевшою ціною, яка коли-небудь виходила, або навпаки - за найвищою.
Наприклад, автоматичний кошторис для одноповерхового будинку площею 120 кв.м. по підлозі буде відрізнятися від кошторису такого ж будинку, в якому вище стелі, більша площина вікон і складна конфігурація покрівлі. Навіть один з цих моментів може сильно змінити підрахунки в порівнянні з попереднім об'єктом.

Обман № 2 Без дод. витрат

Illustration

Другий обман, з яким ми зіткнулися, це коли виконавець замовлення не враховує витрати по безпеці і технологічно-побутового характеру. Простими словами - це оренда побутівок, кран для вивантаження конструкцій, транспортні доставки, вивантаження будівельного матеріалу, перенесення, ручне підняття будівельного матеріалу на перекриття 2-го поверху, вивезення будівельного сміття, споруда будівельних риштовання/лісів, складування та зберігання будівельного матеріалу.

Є й такі організації, які вказують ці послуги, але говорять, що надаються бонуси та “акції”. Наприклад, мінімальна вартість оренди на день/тиждень/місяць, або три фури сплачуєшь, а 4-а в подарунок тощо. Але на етапі складання кошторису необхідно враховувати нормальну організацію будівельного процесу під конкретний дім.

Абсурдність обману в тому що, хтось зобов'язаний надати послуги безкоштовно - підрядник, завод, перевізник, сусід, держава, хто завгодно, окрім самого інвестора, який бажає мати безпечний і довговічний будинок. Як Ви думаєте, буде хтось оплачувати за Вас 4-у доставку товару? Чи вона і так буде включена до попередніх? Да, чи зможете Ви цілодобово контролювати всі процеси, доставки та інші моменти?

Обман №3 Не включено фінішне оздоблення

Illustration

ТретІй обман, який дуже поширений. Він заключається в тому, що виконавець не дораховує оздоблення у розділах і не повідомляє про це письмово в “Примітках” або “Додатках”.
Наприклад: розділ кошторису «Камін», зобов'язаний відповідати на питання – як буде виглядати камін, якщо всі роботи виконаються і застосуються матеріали з кошторису? Були випадки, коли при замовленні будинку з мансардою, замовнику не порахували утеплення мансардного поверху, хоча обговорювалося, що він повинен бути житловим.

Обман №4 Без характеристики матеріалу

Illustration

Четвертий обман – не писати характеристику проєктного матеріалу. Навіщо так роблять? Все дуже просто - без точних характеристик легко підмінити матеріал на більш дешевший і відповідно менш якісний.

Наприклад, пиломатеріал хвойних порід, повинен мати такі характетистики:
- Габарити матеріалу;
- Cортність матеріалу;
- Вологість матеріалу.

Якшо це не вказано, довести, що Ви домовлялися про матеріал з іншими характеристиками неможливо!

Більшість потенційних власників не можуть відрізнити сортність матеріалу, не мають обладнання для вимірювання його вологості тощо. Тому найкращим способом убезпечити себе буде вибір будівельної компанії з надійною репутацією. Яка працює з матеріалами відомих виробників та володіє сертифікатами на будматеріали, що надаються.

Обман №5 Здешевлення технології

Неуважні до інвестора підрядники завжди знайдуть спосіб, як збільшити свій прибуток за рахунок Вашого комфорту.До цього списку ми включаємо:● Комплектацію свідомо дешевими інженерними приладами; ● Мінімізацію декоративного захисту стін;● Зменшення шарів по утепленню несучих конструкцій;● Зниження звукоізоляції;● Спрощення міжкімнатних перегородок;● Спрощення гідро- та пароізоляції тощо.Навіть якщо на перший погляд деякі заміни непомітні, вони обов'язково “відгукнуться” при експлуатації будинку, відіб'ються на комфорті мешканців та частоті ремонтних робіт.

Висновок

Звісно, не всі компанії працюють за такими схемами. Існують приватні підрядники, які прозоро пояснюють клієнтам всі моменти будівництва і супутні витрати.

Ми – забудовник дерев'яних будинків “Кедр Хаус” завжди чесні перед своїми замовниками! У будівельному кошторисі ми вказуємо всі нюанси, і намагаємося максимально оптимізувати кошторис під бюджет не упускаючи важливих деталей, на яких не варто економити!

Хоча, багато наших потенційних клієнтів зізналося, що віддали перевагу тому підряднику, який назвав меншу ціну, запропонував “вигідну акцію” або щось подібне. Але в результаті, по завершенню всіх робіт сума по “акції” переступила набагато далі, ніж було запропоновано професійним забудовником.

Коротко підсумуємо:● Ретельно вивчайте договір про виконання робіт та кошторис;● Дізнайтесь про гарантії;● Перед підписанням актів про виконання робіт переконайтесь про повне виконання всіх моментів;● Не поспішайте віддавати свої гроші підряднику, пропозиція по ціні якого сильно відрізнялась від інших в меншу сторону;● Не варто довіряти компаніям “одноденкам”;● Шукайте підрядника, який піклується про свою репутацію і може надати інформацію про вже виконані проєкти.

Не дарма говорять: “Скупий платить двічі!”. Не повторюйте помилок інших. Тепер Ви ознайомлені, а значить озброєні та зможете приймати зважені і правильні рішення.

Наші популярні проєкти

Illustration

Проект Скандинавський

● Загальна площа: 164 м²
Площа з терасою: 179 м²
Кімнат: 4, Ванна: 2

Illustration

Проєкт Кедр-124

● Загальна площа: 124 м²● Площа з терасою: 135 м²● Кімнат: 4, Ванна: 1

Illustration

Проєкт Кедр Волинь-143

● Загальна площа: 126 м²● Площа з терасою: 143 м²● Кімнат: 4, Ванна: 2

Made with