+38 (067) 490-90-93Пн-Пт: з 10:00 до 17:00

+38 (067) 490-90-93Пн-Пт: з 10:00 до 17:00

Чому саме клеєний брус? 

Чому саме клеєний брус?

Вибір матеріалу для будівництва — нескінченна тема для суперечок.🤦 Пропонуємо поглянути об'єктивно, який матеріал краще і чому. У статті ми розповімо, чим він відрізняється від інших матеріалів для будівництва заміського будинку.

3 головних завдання для будь-якого будинку

Стіни будинку, незалежно від матеріалу повинні виконувати три функції:

1. Несуча: утримувати покрівлю, перекриття, вікна;

2. Теплоізоляція: захищати приміщення від вітру, дощу, холоду, жари;

3. Декоративна: прикрашати будинок ззовні і внутрішньо.

Додатковий фактор, який впливає на вибір — швидкість будівництва.

Щоби знайти підходящий матеріал, проаналізуємо його відповідність параметрам — і отримаємо об'єктивну оцінку.

Каркасний будинок

Каркасна стіна неоднорідна, тому складно оцінювати матеріали окремо. Якщо брати технологію в комплексі — перегородки не надто міцні, але максимально теплі. Після будівництва такий будинок обов'язково оздоблюють — навіть з урахуванням неоднорідності виконуються лише дві умови. Вважається, що по швидкості зборки каркасне будівництво виграє у інших технологій, але якщо добавити до витрат час оздоблення, то витрати часу збільшуються.

Виняток — каркасні будинки заводської готовності. Така технологія популярна в Америці та Європі: на ділянку привозять готові елементи споруди та збирають як конструктор. Котедж виходить теплим, збирається швидко, оздоблення не потребується. В Україні така технологія використовується рідко — каркасники вважаються дешевим житлом, а котеджи заводскої готовності іноді коштують майже як дім з клеєного брусу.

Колода та профільований брус

Оциліндрована колода Деталі опрацьовані, підігнані під один розмір. До надійності стіни питань немає, хоча значне усадження псує враження — за перший рік будинок втрачає до 10% загальної висоти. Щоб зберегти теплоізоляцію, зруб регулярно конопатять, крупним планом тріщини. Зовні колода зазвичай подобається власникам, тому обробляють такі будинки лише через низьку теплоізоляцію.
Профільований брус
По властивостям схожий на оциліндровану колоду: такі ж проблеми з усадкою, тріщинами, конопаткою. Після періоду інтенсивної усадки будинку зі звичайного брусу утеплюють, обшивають з обох боків вагонкою, імітацією брусу або колоди.

Illustration

Зборка в обох випадках відбувається швидко, але від моменту початку будівництва до заселення проходить більше року — дерев'яні конструкції повинні вистояти, поки не пройде період інтенсивної усадки. Потім будинок повторно конопатять, оздоблюють, встановлюють вікна та двері.

Будівельні блоки

Арболіт, шлакоблоки, керамзитобетон

Будівельні блоки на цементній основі з наповнювачем підходять тільки для будівництва чорнових стін. Конструкція міцна, але недостатньо тепла. Поверхню обов'язково утеплюють, виконують декоративне оздоблення.

Пінобетон, газобетон

Комірчаста структура забезпечує хорошу теплоізоляцію — при достатній товщині такі стіни можна не утеплювати. Але оздоблювати будинок доведеться не тільки для прикраси — комірчасту поверхню потрібно захистити від вологи, тому декоративна штукатурка, лицьова цегла або інший варіант оформлення — обов'язкова умова.
При будівництві котеджей з блоків є обмеження по часу — мокрі роботи виконують тільки при плюсовій температурі. Додатковий час займає оздоблення — будинок потрібно утеплювати, виконувати декоративне оформлення зовні та всередині.

Цегла та керамічні великоформатні блоки (керамоблок)

Цегла

Котеджи зі звичайної цегли не будують без утеплення — кераміка лідирує по міцності, але програє іншим матеріалам по теплоізоляції. Між рядовою та лицьовою цеглою укладають шар утеплювача, залишають вентиляціний зазор — тоді будинки служать десятиліттями та відповідають нормам по енергоефективності. Внутрішня поверхня обов'язково обробляють.
Цегляні будинки будуються довше інших — потребується більше рухів, проводиться вирівнювання, контроль шарів. Чимало часу йде на оздоблення.

Керамоблок

Вироби виробляють зі спеціальними осередками, порами. Стіна міцна та тепла, але потребує обов'язкової обробки: можна захистити декоративною штукатуркою або обкласти лицьовою цеглою, а зсередини виконати класичне оформлення.
Будівництво з великоформатних блоків завершується швидше, ніж при використанні цегли та звичайних бетонних блоків:
● один елемент заміняє до 14 цеглин в кладці;● не потребує нанесення цементного розчину на бокову поверхню;● не потребує утеплення;● менше часу іде на контроль, вирівнювання кладки.
Тож, виходить, що цегла має суттєві мінуси, тому перш, чим зробити його основним матеріалом в будівництві приватного будинку, варто добре продумати.

Illustration

Клеєний брус

А чому ж саме клеєний брус? Переваги технології:
✅ За несучою здатністю клеєний брус виграє серед інших дерев'яних конструкцій: матеріал стабільний, усадка — не більше 2%. Вінці не деформуються, не скручуються, зберігають форму на протязі всього терміну служби;

✅ По теплоізоляції клеєна деревина виграє за рахунок відсутності тріщин та зазорів. Якісний брус виготовляється з мінімальним зазором. Результат — з часом стіни не втрачають теплозберігаючі властивості;

✅ Оздоблення клеєного брусу не потребується. Єдине, що потрібно зробити — пофарбувати;

✅ У клеєної деревини підвищена сейсмостійкість та висока швидкість будівництва. При землетрусі котедж не розсиплеться, точно вирізаний профіль утримує вінці на місці.

✅ Будинок зводиться максимально швидко: не потрібно чекати цілий рік завершення інтенсивної усадки (як у випадку з колодою та брусом з масиву), витрачати час на утеплення та оздоблення, будівельники працюють у будь-який сезон.

Illustration

Висновки

Клеєний брус — не ідеальний матеріал. По теплоізоляції він програє мінеральній ваті та каркасному будинку, по міцності — цеглі. Масивна колода та лицьова цегла виглядає не менш гарно. А лише клеєний брус відповідає всім вимогам: з нього можна швидко будувати надійні стіни без утеплення та оздоблення.
У збудованому будинку (в средньому це 5-6 місяців) заїжджають відразу після завершення внутрішніх робіт та фарбування, не потрібно витрачати час на утеплення та декоративне оформлення стін.

Наші популярні проєкти

Illustration

Проект Скандинавський

● Загальна площа: 164 м²
Площа з терасою: 179 м²
Кімнат: 4, Ванна: 2

Illustration

Проєкт Кедр-124

● Загальна площа: 124 м²● Площа з терасою: 135 м²● Кімнат: 4, Ванна: 1

Illustration

Проєкт Кедр-143

● Загальна площа: 126 м²● Площа з терасою: 143 м²● Кімнат: 4, Ванна: 2

Made with